Jag vill beröra aspekten att vara känslomässigt närvarande.

I samtal med vänner och anhöriga så har ett perspektiv börjat ta mer plats än andra, och det är just avsaknaden av känslomässig närhet under graviditeten.

Det är inte konstigt om din partner blir mer i sig själv och kanske har du erfarenhet kring att ofta och mycket få bekräftelse (och behöva bekräftelse) men mycket händer när en ny människa konstrueras på insidan av en kropp. Jag fick till mig en tankeställare kring att ”Men varför är det så många män (överlag män) som förvandlas från goa snubbar till krävande barn i samband med graviditet? Vad är det som gör det?”

Den här frågan har jag klurat på ett tag, för jag vet inte. Jag har ingen riktgt bra tanke att ge annat än att jag med visst eftertryck kan hålla med. Personligen är jag just nu inne på min tredje graviditet med en tredje man som far till bäbis, och under första graviditeten var jag emotionellt ensam. Under andra graviditeten likaså, men nu under tredje så har jag nog haft ”tur” i att pappan verkligen ansträngt sig för att få ta plats och vara delaktig. Men ska det verkligen handla om en har tur, eller inte. Borde det inte vara mer en självklarhet att den som varit delaktig i konstruktionen av det nya livet även är delaktig under resans gång?

Jag kan vara ute på hal is nu, men på riktigt. Är ni ett par? Ett eventuellt par? Den gravida kommer med stor sannolikhet finnas för dig (och har funnits) både före och efter befruktning, så varför inte finnas vid hennes sida (kanske på bekostnad vissa dagar av att ditt ego blir sårat, vem vet, gravidhormoner är inte att leka med) under den faktiskt väldigt korta tid en graviditet varar. För det är en kort tid en graviditet är, även om det antagligen inte för någon av er känns som tiden går fort.

Jag kan börja med att lyfta på att vara känslomässigt frånvarande. Det är det bästa sättet för att avsluta en relation. Här hittade jag en text om det. Att vara medveten om olika kritiska moment är avgörande för att få en svår situation att stanna hanterbar även under jobbiga perioder, och du som partner till preggo kommer med stor sannolikhet att uppleva just -> olika jobbigare situationer under graviditeten. 

Den här tredje graviditeten har varit tuff mental för mig periodvis, men det har även varit en väldigt givande resa då jag har kunnat skönja vilka jag verkligen har omkring mig, vilka människor jag känner trygghet med och vilka som har visat mig både ödmjukhet, förståelse och empati. Det finns dagar som bara har gått att hantera genom gråt, andra genom sömn och vissa mer ”normala”. Det smålustiga är att under en graviditet så finns nästan inte ordet normalt. Förvisso när en pratar om barnets tillväxt och liknande, men vad är det som är normalt i känslan? Inget. 

En graviditet har en fantastisk förmåga att verkligen berätta en livshistoria gällande den gravida. Jag har nämt det tidigare, men det tåls att skrivas igen ”Det är inte du som anhörig som är gravid, det är den som är gravid -> som är just gravid. 

Känslor kommer, känslor går, och ditt jobb som anhörig nu är inte att lösa tårar, hormoner, hemorrojder eller problem. Ditt jobb är att finnas vid den gravida personens sida. Att stå stadigt när vindarna blåser, att vara ödmjuk. Att inte bråka (fast den gravida kanske bråkar, men garanterat, hon behöver inte att du skriker tillbaka eller kanske till och med att du lämnar) Hon behöver stabiliteten. Tryggheten. (Hon behöver det här även om du har andra tankar kring det.

  1. Bli inte ett barn i er relation.
  2. Våga lyssna till henne.
  3. Var närvarande, även de dagar som det känns svårare.
  4. Du kanske tror att din roll är obefintlig under graviditeten. Det är den inte. Gå ner från dina höga hästar och se hennes behov.
  5. Har hon förändrats mycket? Men snälla, se helheten. Hon bär på ett barn. Livet förändras markant av denna lilla aspekt.

Att vara just känslomässigt närvarande. Här finns ytterligare en text om det. Läs den gärna.

På återseende

Miah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s