Det här med att ge sig själv tid. Jag tänker att det är en jättesvår sak för oss folk att göra i vardagen. Den senaste tiden har jag träffat på många som skrivit om begreppet att unna sig olika saker och situationer. Saker i form av mat och situationer i form av aktiviteter för välmåendes skull. Att unna sig… Jag tror inte jag har gått på djupet av själva ordets innebörd någonsin. Kanske för att jag inte letat efter förklaringar till varför jag väljer att göra saker jag må bra av utan mer väljer vägen att känns det bra i magen, gör det. Känns det bra i själen, gör det. Riktigt bra är det om det kanske till och med känns lite skrämmande i magen för upplevelsen av att det är lite, läskigt, tänker jag är som själva brunsåsen till potatisen (Det där var faktiskt det godaste jag kom på just nu) eller saltet ovanpå den friterad bananen! Lite läskigt, eller mycket skrämmande på ett bra sätt är vad vi behöver för att växa i oss själva.

Jag hade en så fin dialog med en vän om att mentalt hoppa fallskärm och hur det gör så att både självkänslan och egenvärdet landar, grundar och stabiliserar sig. Att utmana för att bli tyngre. Att hoppa fallskärm för att stå kvar. Att i gemene mans mun unna sig att leva. Jag tror inte att jag tycker det är ett så skevt ord faktiskt. Däremot känns det förminskande att använda det för att beskriva vad den enskilde personen behöver göra i sitt liv för att må bra. Handlar det om skamkänsla att unna sig? Att det är något jantelagen inte tillåter? Är det ett socialt arv att inte uppvakta sig själv utan rikta fokus mot andra?  Handlar det om att unna sig är ett förskönande ord för, eller som jag skrev ovan, ett förminskande ord för små medel innefattande egenuppvaktning och livsuppehållande åtgärder?

Vd är våra liv utan blommor i kanterna av våra mentala rum? Vi behöver uppmuntran och belöningar oavsett vad det handlar om. Kanske räcker det med ett tack från en familjemedlem, en uppmuntran från ens chef i arbetsmiljön, en present eller att någon uppmärksammar och påvisar den egnas existens. Kanske ett leende vid rätt tillfälle, kanske står vi själva framför spegeln och säger ”shit vad bra jag är”.

För att återgå till hur jag startade den här texten, det här med att ge sig själv tid och varför så många av oss har svårt att att göra det i vardagen. Jag vet, som ett exempel, att jag behöver göra två yinövningar inom yogan för att min ryggrad ska kännas tillfreds. Två stycken enkla övningar, en bakåtböjning och en framåtböjning. När jag har utfört dem, sammanlagt tar det 10 minuter av min dag, så är jag mjuk från svanskotan till atlaskotan. Jag gör dem nästan aldrig. Varför? Därför att det är jobbigt och gör för en halv sekund ont innan spänningen släpper. (jag kan tillägga att nu när jag skrev detta så fick jag ett riktigt sug efter att kasta mig ner på golvet och göra övningarna) I vardagens sus prioriterar jag dem inte.

Vad är det som stoppar oss från att göra det vi behöver göra för att faktiskt må bra? Är det lättja? Rädsla för förändring? Upplevelse av att vi kanske..? Så många gånger jag får till mig av människor att ”jag borde göra” men i slutända gör vi det inte. Vad är det som hindrar oss? Skammen i att unna sig? Ordets bruk kontra just mat och matsituationer där just unna sig tycks ha tagit en större plats än inom andra områden?

Kanske handlar det om vanans makt och precis som jag har skrivit tidigare i annat inlägg, hur vi vänjer oss vid smärta av olika slag och hur vi blir hemmablinda och accepterande av objekt och subjekt med negativ innebörd. 

Oavsett, nu ska jag bege mig ut med hunden och njuta. Känslan av vår förgyller morgonluften och med det väcks en känsla av glädje i mig. Äntligen. Som jag har längtat ❤ 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s