Barn gör inte vad du säger åt dem att göra, barn gör som du gör.

När jag inte riktigt vet vad jag ska göra, fast det förvisso alltid finns en massa saker att göra så strosar jag till min bokhylla (oh ja, det är inte en liten samling böcker jag har, snarare ett minibibliotek av lästa och olästa sammansättningar av ord med några gemensamma nämnare.)

Senast igår hamnade jag framför bokhyllan och lät mina fingrar, snarare än min blick; hitta en lämplig bok att använda mig av för en saga. Tre böcker fångade mitt intresse varvid en av dem ligger här just vid min sida. Konsten att leva innerligt, en bok som enligt dess beskrivning handlar om meningen med livet. Det är stora ord om en liten bok, men trevligheten i bokens ton väger upp den stora frågan.

Utan att gå in på djupare tankar om vad jag tänker, och vad ni tänker så vill jag dela med mig av ett stycke ur böckerna som jag har haft nära mitt hjärta sedan jag läste den igår.

”You see, du förstår, människans sinne är så splittrat, det far hit och dit och kan inte fina någon ro. Så det första du måste göra är att lära dig att koncentrera dig så att du kan samla ditt medvetande i en enda punkt. Annars tar jaget över processen, you see, och du finner ingenting annat än dig själv” (s.139)

Den andra boken som mina händer igår valde att ta bort från sina dammiga vänner ur bokhyllans trygghet blev Konsten att göra ingenting. En till storleken liten bok om precis det som rubriken förtäljer. Konsten Att Göra Ingenting. Även ur denna bok vill jag dela ett stycke. Eller, faktiskt en rubrik.

”Jag, jag, jag. Du, du du. Men sedan då?” (s.54)

Den tredje och sista boken är Personality, 10th edition. Stycket jag vill dela med mig är om observational learning, lärande genom observation såsom ”Barn gör inte vad du säger åt dem att göra, barn gör som du gör”.

”Observational Learning: Aggressive behavior can be learned from the observation of such behavior on television” (s.475)

Hur kan jag nu knyta samman dessa tre böcker till en tanke, en röd tråd och en slutsats?

Vi lever i en värld där tempo, prestation och aktivitet står som nummer ett. Vi vuxna lever i det här och sällan klarar vi att stanna upp för att reflektera över vad det är som händer och pågår just här och nu.

Vi har tankarna på vad som komma skall till den mån att vi inte noterar vad det är som faktiskt händer, här och nu. Medveten närvaro är ett etablerat begrepp som vi använder oss av för att försöka vara nära oss själva, men hur många av oss kan faktiskt på riktigt stanna upp? Att sitta i stillhet är något av det svåraste som finns. Att inte reflektera och analysera. Att inte låta tankarna köra på autobahn och autopilot utan våga stanna upp. Stilla. Stå stilla. Vänta och vara närvarande.

Barn gör inte vad du säger åt dem att göra, barn gör som du gör. Varför inte redan från tidig ålder visa barnet du älskar att andetaget, medvetenheten kring nuet och fantasi, är redskap som hela livet kommer behövas och användas.

Jag, jag, jag. Du, du, du- blir vi. Vi.

Vi samlar tillsammans medvetandet i nuet för att öka stillheten.

Att lära genom att observera. Barn gör inte vad du säger åt dem att göra, barn gör som du gör.

 

thumbnail_IMG_3683

 

4 söndagar under september så erbjuder jag familjeyoga i Mölndal. Ta med dig ett barn och låt oss mötas på yogamattan för en gemensam resa i en värld vi tillsammans bygger upp. Mer information här.

Namaste

Miah

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s